Obsługa konsumenta w zakładach hotelarskich – materiały dla nauczycieli

Witam serdecznie, poniżej znajduje się lista tematów dla których podlinkowane zostały materiały  w formie plików:

pliki pdf z pełnym materiałem dla nauczyciela,
kryje się prezentacja, którą warto wykorzystać na zajęciach,
materiał dla ucznia, wydrukowany do uzupełnienia,
skrywa materiały dodatkowe np. filmy ciekawe dla ucznia,

Zapraszam i zachęcam!

         Pierwsze wrażenie
          Usługi gastronomiczne
          Zakłady gastronomiczne sieci otwartej i zamkniętej
          Pojęcie układu funkcjonalnego
          Struktura wewnętrzna zakładu gastronomicznego
         Stanowiska pracy w gastronomii
          Wyposażenie techniczne sali konsumenckiej
          Bielizna stołowa. Sposoby nakrywania i składania obrusa
                Składanie serwetek
          Naczynia szklane
          Naczynia stołowe
          Sztućce
          Elementy dekoracji stołów
          Pomocnik kelnerski
                  Układanie kart menu – przykład Karty typu okolicznościowego
          Podział tac i zastosowania
          Technika noszenia tac
          Noszenie i zbieranie talerzy płytkich i głębokich, szkła i sztućców
          Zasady obsługi gościa hotelowego w pokoju
          System HACCP w gastronomii hotelowej
          Zasady obsługi konsumenta
          Systemy obsługi
          Przyjmowanie zamówień przez kelnera
          Rodzaje śniadań
          Technika i temperatura serwowania, przekąsek zimnych i gorących
          Podawanie przekąsek zimnych wraz z dodatkami
          Technika podawania zup
          Metody serwowania dań zasadniczych
          Kawa, herbata oraz metody ich podawania
          Technika i temperatura serwowania potraw i napojów gorących
bezalkoholowych

          Technika i temperatura serwowania napojów zimnych alkoholowych i
bezalkoholowych

          Wino, klasyfikacja rodzajowa, zastosowanie
          Zasady serwowania wina
          Szampan i jego produkcja
          Kultura konsumpcji wódek
                           Estetyka i dekoracja lokali
                   Ustalenie menu dla imprez okolicznościowych
          Bankiety, kongresy i przyjęcia
          Przyjęcie typu angielskiego, Lampka wina, Aperitif, Coctail party,
Przyjęcia bufetowe

          Przyjęcie typu amerykańskiego
          Organizowanie imprez
          Charakterystyka kuchni różnych narodów
          Sposoby rozliczenia kelnerskiego
                   Nazewnictwo używane w międzynarodowej gastronomii
                   Przykładowy test wiadomości
                   Przykładowy sprawdzian wiadomości